Van dorp naar dorp wandelen of fietsen, om overal leuke galerietjes, musea, mooie kerken en oude borgen (oude kasteelboerderijen) te bekijken. Over de zeedijk vlak langs het water fietsen naar Lauwersoog om in de vissershaven een lekker versgevangen visje te eten of naar Noordpolderzijl, een getijden haventje met bruin café. Lees hieronder meer over de verrassende mogelijkheden.

Wandelen

In Pieterburen en omliggende dorpen vind je mooie wandelroutes die soms over oude kerkpaden gaan. De Landloop is een beschreven wandelroute bij Pieterburen over ruig terrein en boerenerven. Ontdek het Nationaal Park Lauwersmeer en ga eens wandelen met de boswachter door de rijke planten- en dierenwereld. Het park is een favoriete locatie voor vogelaars. Pieterburen is het startpunt van de langste wandelroute in Nederland, het Pieterpad naar Maastricht. Wandelroute Wad en Wierdenpad loopt ook door het dorp.

Fietsen

Beleef Pieterburen en omgeving eens op de fiets. Rond Pieterburen kun je nog heerlijke rustige fietstochten maken. Van dorp naar dorp om overal leuke galerietjes, musea, mooie kerken en oude borgen (oude kasteelboerderijen) te bekijken. Over de zeedijk vlak langs het water fietsen naar Lauwersoog om in de vissershaven een lekker vers gevangen visje te eten of naar Noordpolderzijl, een getijden haventje met bruin café. Als je de LF10 fietst langs de Noordzeekust dan kom je ook door Pieterburen. Ons buitensportcentrum De Groene Kicker in Pieterburen verhuurt fietsen, kickbikes en skates.
Nieuw in Groningen is het fietsknooppunten netwerk met QR-codes. Je kunt dan met je mobiele telefoon de QR-code op de overzichtsborden lezen en meer informatie over de omgeving krijgen.

Varen

Op de Groninger Maren, de natuurlijke waterwegen, kun je heerlijk rustig kano varen of met een stille fluisterboot rondtoeren. Informatie: De Groene Kicker in Pieterburen en Marenland in Winsum.
Op het Lauwersmeer kun je een rondvaart maken op de nostalgische boot de Vlinderbalg. Deze vaart in het toeristenseizoen diverse malen per week een tochtje van ongeveer 2 uur. En wat vind je van een zeehondentocht met zandplaatexcursie op het wad of een rescueboottocht? Of vissen met de MS.Tender….een tochtje met een De Gebroeders Luden…..volop mogelijkheden!