Rust, ruimte, wolkenluchten, kerktorens, goudgele graanvelden, bloeiende aardappelvelden, het uitgestrekte wad… ze vormen samen een indruk van het prachtige gebied rondom Pieterburen, het Hoogeland. Een uniek gebied waar je als natuurliefhebber of vogelaar je hart op kunt halen.

Kwelders

Het Groninger Landschap organiseert diverse excursies vanuit hun bezoekerscentrum Buitenplaats Noordkust in Pieterburen, waar je ook een film kunt bekijken over de kwelders, dijken en wadden.

Nationaal Park Lauwersmeer

Tot voor kort was de noordelijke grens tussen Groningen en Friesland een grillig getijdengebied: de Lauwerszee. Die zoute delta werd in 1969 met een dijk afgesloten van de Waddenzee en het 9000 hectare grote gebied veranderde in korte tijd sterk van karakter. Er ontstond een zoetwatergebied, dat zich heeft ontwikkeld tot een bijzonder natuurreservaat.

Door de bijzondere bodemsamenstelling (de voormalige zeebodem) groeien er veel zeldzame planten en verschillende soorten orchideeën en er broeden enorme aantallen vogels. Jaarlijks worden er meer dan 100 excursies en activiteiten in het Nationaal Park Lauwersmeer aangeboden. Onze boswachters Jaap Kloosterhuis en Liesbeth van den Berg houden tegenwoordig ook een blog bij van alle gebeurtenissen in het park.