Wierdendorpjes, eeuwenoude kerken, monumentale boerderijen en fraai gerenoveerde molens. Maar ook theater en concerten in kleine kerkjes, galerieroutes, kunstenaars die je thuis kunt bezoeken, musea die de geschiedenis van de strijd tegen het water vertellen…

Kerken

Het landschap in Groningen kenmerkt zich door de aanwezigheid van oude kerken. De historische godshuizen met hun sobere architectuur en ingetogen interieurs geven een beeld van vroeger. De Petruskerk in Pieterburen heeft een rijk interieur met veel houtsnijwerk, omdat de adel hierin veel geld investeerde. In veel kerken worden concerten georganiseerd.

Borgen

Borgen zijn fraaie buitenverblijven van de vroegere adel, met grachten en mooie tuinen er om heen. In Leens vind je de borg Verhildersum en in Uithuizen de Menkemaborg.

Molens

In veel dorpen in Groningen zie je molens staan, soms zelfs meer dan een. De molen in Pieterburen heet de Vier Winden en is onlangs gerestaureerd. In Eenrum staat de Lelie, daarin is een hobbybakkerij gevestigd. De molen Joeswert in Feerwerd maalt nog zijn eigen meel.

Musea

De geschiedenis van Het Hoogeland wordt verteld in diverse musea in de omgeving. Er is hier eeuwenlang strijd gevoerd tegen de zee. De wierden, door mensenhanden gemaakte woonheuvels, zijn hiervan de zichtbare erfenis. Maak een verkenningstocht door de natuur, over kronkelende weggetjes naar bijzondere dorpen, zoals Ezinge waar het Museum Wierdenland je er alles over kan vertellen. In het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum kun je een kijkje nemen in allerlei huisjes om te zien hoe de mensen hier vroeger woonden en werkten. Zoutkamp was voor de afsluiting van de Lauwerzee een levendig vissersdorp. In het Visserijmuseum kunnen ze je er alles over vertellen. Het Groninger Museum en het nieuwe Forum zijn hier ook maar een half uurtje rijden vandaan.

Kunst / atelierroute

Door de schilderachtige omgeving worden veel kunstenaars geïnspireerd. Daarom wonen er ook veel kunstenaars in dit gebied. Je kunt hen opzoeken in hun atelier op iedere laatste zondag van de maand 12.00-17.00 uur. Zie Atelierroute 99 .
Een uitgebreid overzicht van kunst en cultuur in onze gemeente De Marne vind je hier.Bij Galerie het Raadhuis kun je niet alleen kijken, maar ook zelf aan de slag. De kunstenaars Theo Onnes en Antje Sonnenschein geven workshops en cursussen, waarvoor je je kunt inschrijven.